Ontspanningstherapie

Relaxatietherapie volgens Jacobson  

Algemeen:

Met relaxatietherapie is het mogelijk om (opnieuw) te leren mentaal en fysiek tot rust te komen. Tijdens de therapie worden handvaten gegeven om beter tot een ontspanning te komen. Meestal zitten we in ons drukke leven teveel in ons hoofd. Dit kan ertoe leiden dat de ademhaling hoger komt te zitten (oppervlakkige ademhaling). Dit kan weer voor een gespannen gevoel zorgen rond de borstkas en romp. 

Een bekende vorm van ontspanningstherapie is Jacobsen. Bij deze vorm wordt het lichaam nagelopen en wordt er door middel van aan- en ontspanning van de spieren geprobeerd om een betere controle en een hogere bewustwording van de spierspanning te krijgen. In het begin zijn de bewegingen nog vrij groot, maar naar mate je vordert in het beheersen van de ontspanning kun je dit al bereiken door alleen al met de gedachten naar de betreffende spier toe te gaan.

Een andere manier van ontspanning zijn ademhalingsoefeningen. Tijdens deze oefeningen gaat u samen met de therapeut proberen de aandacht te vestigen op de ademhaling (buik- en flankademhaling). Om dit te bereiken wordt er gezorgd voor een rustige setting waar naar wens ook ontspannende muziek bij kan worden opgezet. Meestal zit of ligt u. 

Bij een eerste intake wordt met u bekeken welke vorm het beste bij u past. 

Anamnese en onderzoek:

In veel gevallen is er bij een lichamelijke klacht ook sprake van stress. Dit kan een reden zijn om relaxatietherapie te geven als (onderdeel van de) behandeling. Belangrijk is dat u na de therapie voldoende handvaten heeft om hier thuis mee aan de slag te kunnen. Zodat u weet wat u zelf kunt doen als er weer een toename van stress en spanning is.

Bij wie kunt u terecht:

De relaxatietherapie wordt uitgevoerd door Kjell Merkelbach en Ruud Bröcheler.

Vergoeding:

De behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Neem contact met de zorgverzekeraar of met de praktijk op om te bespreken hoeveel behandelingen u vergoed krijgt.

FysioCentraal
Nobelstraat 47 
6411 EK Heerlen

Tel 045 – 571 34 25
info@fysiocentraal.com

Openingstijden 
Maandag: 08.00 – 18.00 uur
Dinsdag: 08.00 – 18.30 uur
Woensdag: 08.00 – 18.00 uur
Donderdag: 08.00 – 18.00 uur
Vrijdag: 08.00 – 18.00 uur
Zaterdag: 08.00 – 12.00 uur

Wij zijn ook op zaterdag geopend! 

Gesloten op:
Nieuwjaarsdag,
Carnavalsmaandag,
Paasmaandag,
Koningsdag,
Hemelvaartsdag,
Pinkstermaandag,
1e en 2e kerstdag