Oedeemtherapie

Manuele Lymfdrainage methode Vodder 

Algemeen:

In onze praktijk bieden wij al meer dan 25 jaar Manuele Lymfdrainage methode Vodder aan. Dit kan in de praktijk of aan huis, heeft u een acute klacht of een chronische klacht dan kunnen wij u behandelen, hierbij werken wij ook samen met andere zorgverleners. Op deze webpagina vindt u verdere informatie.

Het vocht in het menselijk lichaam bevindt zich rond de lichaamscellen, bloed- en lymfbanen. De waterhuishouding verloopt via deze cellen en banen. Normaal gesproken is dit in balans, waardoor er sprake is van een optimale conditie.

Het lymfstelsel (lymfvaten en lymfknopen) speelt samen met de bloedsomloop een belangrijke rol in het drainageproces van de waterhuishouding. Zijn er echter aangeboren problematieken, ongelukken of operaties geweest dan kan dit proces verstoord raken. Deze therapievorm wordt toegepast als er sprake is van een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend of defect lymfesysteem. Dit kan zijn door een operatie waarbij er lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn; dan wordt het primair lymfoedeem genoemd.

Lymfdrainage kan dan de drainage van de lymfe manueel optimaliseren. In onze praktijk past de oedeemfysiotherapeut dit toe middels de methode Vodder. 

De manuele lymfdrainage heeft effect op de drainerende werking van het lymfstelsel om stagnaties op de lossen, het immuunsysteem te stimuleren, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren. Het is een holistische benadering.

Behandelbare klachten:

U kunt voor verschillende klachten terecht voor Manuele Lymfdrainage methode Vodder.

  • Primair lymfoedeem: aangeboren oedeem waarbij de lymfbanen minder goed het vocht afvoeren. Symptomen: oedeem, vermoeidheid en zwaar gevoel, pijn, bewegingsbeperking, huidinfecties.
  • Secundair lymfoedeem: ontstaan na een operatie, of trauma (distorsie, fractuur, bloeduitstorting), (bijv. na een oncologische ingreep ter voorkoming van een dikke arm of dik been). Symptomen: oedeem, zwaar gevoel en vermoeidheid, pijn, bewegingsbeperking.
  • Lipoedeem: opstapeling van vet door een slecht werkend lymfstelsel, zichtbaar ter hoogte van buik, billen, benen met een symmetrisch patroon. Symptomen: zwaar en vermoeid gevoel, soms verminderde kracht, gevoeligheid van de huid bij aanraking, geen oedeem in handen, enkels en voeten. 
  • Lipo-lymfoedeem: dit is een combinatie van lipoedeem met lymfoedeem. Symptomen zie lipoedeem.
  • Veneusoedeem: oedeem dat toeneemt in de loop van de dag, vooral zichtbaar rond de enkels, andere symptomen: rusteloze benen, na de nacht is het oedeem duidelijk afgenomen, benen hoog leggen verminderd de klachten.
  • Ontstekingen van spieren en pezen waardoor spierpijnen ontstaan.
  • Auto-immuunziekten: reuma, fibromyalgie, multipele sclerose, ziekte van Crohn.
  • Gewrichtsklachten: artrose, trauma van ligamenten, gewrichtskapsel.
  • Klachten van het zenuwstelsel: aangezichtsverlamming, migraine, hoofdpijn.
  • Stress gerelateerde klachten: slecht slapen, hoofdpijn, concentratie vermindering, verstoring van de stoelgang.
  • Sinusklachten, tinnitus (oorsuizen), kaakproblemen, ziekte van Meniere. 
  • Huidproblemen: eczeem, erysipelas (wondroos), littekens.
  • Ademhalingsproblemen zoals hyperventilatie, chronische bronchitis, longemfyseem.
Anamnese en onderzoek:

Tijdens de eerste kennismaking wordt er tijdens een anamnese een aantal vragen gesteld. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. De patiënt ligt op het bed in een ontspannen omgeving. De technieken die worden toegepast zijn zachte spiraalvorminge bewegingen van herhalende aard. In het ritme van het openen en sluiten van de kleppen van de lymfbanen. De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Naast de Manuele Lymfdrainage methode Vodder toegepast door de oedeem fysiotherapeut kan de behandeling ook bestaan uit: 

  • Manuele lymfedrainage: dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfevocht en het bevorderen van de functie van niet-aangedane lymfevaten. 
  • Compressietherapie: het zwachtelen/ bandageren om de afname in vocht zo snel mogelijk te realiseren. Uiteindelijk kan er een therapeutische elastische kous worden aangemeten om het verkregen effect te behouden. 
  • Oefentherapie: hierbij kan gedacht worden aan het opheffen van bewegingsbeperkingen en het aanzetten van de spierpompfunctie. 
  • Voorlichting. U wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tevens wordt u begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten. 
  • Lymftaping. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape die een liftende werking heeft. Hierdoor kan de onderhuidse circulatie verbeteren en de afvoer van lymfevocht bevorderd worden. 
  • Fibrosegrepen kunnen worden toegepast bij ophoping van eiwitten waardoor verharding van het lymfoedeem ontstaat.
  • Het kan zijn dat er in onderling overleg doorverwezen wordt voor het aanmeten van steunkousen.
  • U kunt voedings- en gezondheidsadviezen krijgen.

Voor verdere informatie verwijzen wij u naar de pagina: www.nvfl.nl, daarnaast is de folder van Manuele Lymfdrainange ad modum Vodder te verkrijgen in de praktijk.

Bij wie kunt u terecht:

In onze praktijk hebben Ruud Bröcheler en Karlijn van den Berg beide de opleiding Manuele Lymfdrainage methode Vodder gevolgd. We zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie (NVFL).

Vergoeding:

Meestal wordt u doorverwezen door de huisarts of specialist naar de fysiotherapeut. U krijgt dan een verwijskaart mee. Deze hebben wij nodig om de behandeling vergoedt te krijgen van u zorgverzekeraar. Wij hebben contracten met alle verzekeraars. De eerste 20 behandelingen worden eenmalig uit de aanvullende verzekering vergoedt. Het kan zijn dat u een aantal behandelingen zelf moet betalen, als u minder vergoedt krijgt dan deze 20 behandelingen. Vanaf de 21ebehandeling komt de vergoeding uit de basisverzekering. 

FysioCentraal
Nobelstraat 47 
6411 EK Heerlen

Tel 045 – 571 34 25
info@FysioCentraal.com

Openingstijden 
Maandag: 08.00 – 18.00 uur
Dinsdag: 08.00 – 18.30 uur
Woensdag: 08.00 – 18.00 uur
Donderdag: 08.00 – 18.00 uur
Vrijdag: 08.00 – 18.00 uur
Zaterdag: 08.00 – 12.00 uur

Wij zijn ook op zaterdag geopend! 

Gesloten op:
Nieuwjaarsdag,
Carnavalsmaandag,
Paasmaandag,
Koningsdag,
Hemelvaartsdag,
Pinkstermaandag,
1e en 2e kerstdag